Vrijwilligers

Ben je één van de schrijvers, beeldmakers, tekst controleurs of andere vrijwilligers? Super! Hieronder vindt je meer informatie die van belang is.

Facebook groep

Er is een speciale (besloten) facebook groep voor de mensen die actief en structureel meewerken aan het blad. Je hoeft daar echter niet per se lid van te zijn om mee te kunnen werken.

Als je dat wel wilt, neem dan even contact op met de redactie op redactie@eik-en-blad.nl, dan helpen wij je lid te worden van deze groep.

Organisatie

Op dit moment wordt het blad gedraaid vanuit een driekoppige ‘kern’-redactie. Daarnaast hebben we mensen die helpen in het organiseren van bepaalde aspecten, en zoeken we ook mensen die daar een rol in willen spelen. En niet te vergeten natuurlijk al onze schrijvers, beeldmakers en tekst controleurs die gezamenlijk het principe ‘vele handen maken licht werk’ waar maken.

Kern redactie

Jacqueline Kok

Kern redactie

Kopij verzamelen
Teksten redigeren

Raymond Brettschneider

Kern redactie

Vormgeving
Techniek & Website
Drukwerk

Voor de schrijvers

Als je voor Eik-en-Blad schrijft willen we je vragen met het volgende rekening te houden.

 • Allereerst, en vanzelfsprekend, de inhoud moet passen binnen de ‘Codes der Gedragingen‘ van alle Eik-en-Blad vrijwilligers.
 • Ben je van plan iets te gaan schrijven? Laat het de redactie vast weten! Meldt het in de facebook groep, of mail ons op redactie@eik-en-blad.nl. We nemen je artikel dan op in de planning. Ook kunnen we op die manier op tijd ingrijpen als we heel veel hetzelfde over hetzelfde onderwerk lijken te gaan krijgen.
 • Schrijf actief en prikkelend. Zoals je zelf gepakt zou willen worden door een artikel of verhaal.
 • Probeer zoveel mogelijk zelf al taalfouten en grammaticafouten te corrigeren. De tekst controleurs zijn ook vrijwilligers, en het is heeeeel veel werk.
 • Wij ontvangen heel graag jouw kopij, echt waar! Maar de deadline is wel de deadline en we willen niet iedereen pushen op te schieten. Stuur jij jouw bijdrage zo snel mogelijk in? Dan kunnen we hem zo snel mogelijk voor de publicatie voorbereiden. Krijg je het niet voor de deadline af, misschien is het dan leuk voor het volgende nummer?
 • Zie je al dat je de deadline niet redt, laat het ons zo snel mogelijk weten. Wij weten dan wat er nog wel of niet aan gaat komen.

Voor de beeldmakers en fotografen

 • Ook hier geldt, beeldmateriaal moet passen binnen de ‘Codes der Gedragingen’ van de vrijwilligers van Eik-en-Blad.
 • Beeldmateriaal is heel belangrijk, maar het moet vooral kwalitatief hoogwaardig zijn. Een foto doorgestuurd via Facebook wordt bijvoorbeeld altijd door Facebook verkleind. Voor een mooie druk hebben wij een zo hoog mogelijke kwaliteit foto of afbeelding nodig. Neem contact met ons op, of met Yvette als contactpersoon vormgeving, om jouw beeldmateriaal zo goed mogelijk bij ons te krijgen.
 • Let op copyright! Eik-en-Blad wordt echt geprint en echt gepubliceerd. Weliswaar zonder winstoogmerk, maar we moeten ons nog steeds aan copyright houden. Beeldmateriaal van een andere bron, of geïnspireerd op ander werk, heeft er mogelijk een copyright op zitten. Weet je zeker dat dit niet zo is? Laat ons dan ook even weten hoe je dat weet zodat wij dit bij kunnen houden. Als je als materiaal/inspiratie een foto van een rechtenvrije fotobibliotheek als Pixabay bijvoorbeeld gebruikt, laat het even weten.
 • Lever je eigen gemaakt foto- of ander beeldmateriaal, houdt er dan rekening mee dat je met het beschikbaar stellen Eik-en-Blad toestemming geeft jouw beeldmateriaal voor deze en toekomstige publicaties te gebruiken. Bronvermelding is geen probleem, hetzij bij een afbeelding, of op de pagina met wie allemaal voor een uitgave een bijdrage heeft geleverd. 

Voor de tekstcontroleurs

 • Zodra wij kopij binnen krijgen, willen wij graag een beroep op je kunnen doen om de tekst te controleren. Houdt er rekening mee dat veel materiaal pas vlak voor de deadline wordt aangeleverd. Daarna is nog maar beperkt tijd over om teksten te controleren.
 • Sturen we je een tekst toe en verwacht je er niet aan toe te kunnen komen om hem te controleren? Laat het ons direct weten, dan kunnen we op tijd iemand anders vragen.
 • Aanpassingen aan tekst betreffen met name correcties op taalfouten en grammaticafouten. De inhoudelijke tekst wordt niet zonder afstemming met de auteur gewijzigd. Twijfel je over een deel van de tekst, neem contact op met de kern redactie en wij kijken mee! Waar nodig overleggen wij dan met de auteur.

Hoe kun je kopij en beeldmateriaal insturen?

>>Volgende pagina: Eerstvolgende deadline en publicatie