Verdieping

Hier vind je meer informatie over deze onderwerpen en kun je je kennis en begrip ervan vergroten. Deze pagina is bedoeld voor mensen die al enige ervaring hebben met deze thema’s, maar ook voor beginners die meer willen weten.

Als je hier bent, ben je waarschijnlijk op zoek naar manieren om je spirituele reis te verdiepen en je kennis te vergroten. Door je te verdiepen in de geschiedenis en praktijken van heidenen, paganisten, heksen en magiërs, kun je nieuwe inzichten krijgen en je eigen spirituele pad verrijken.

Op deze pagina vind je artikelen, boeken en andere bronnen die je kunnen helpen bij het verkennen van deze fascinerende en diverse wereld van spiritualiteit en magie. Ik hoop dat je hier iets nieuws en inspirerends zult vinden om je op je eigen reis te begeleiden.

Wil je je kennis met de andere lezers van Eik-en-Blad delen? Neem dan even contact op!

Smudgen

Smudgen is een van de rituelen die ik het liefst gebruik om een ruimte te zuiveren of mijn energie te resetten. Maar wat is smudgen nu precies? Smudging is een eeuwenoude rituele praktijk die gebruikt wordt om negatieve energieën te verdrijven en positieve energieën aan te trekken. Het wordt vaak geassocieerd met inheemse culturen in Noord-Amerika, maar smudging wordt al duizenden jaren over de hele wereld beoefend.

Magische wands – Eik

De eik heeft inderdaad een rijke en diverse geschiedenis in verschillende magische en spirituele tradities. Zowel hierom, als om het feit dat het al materiaal heerlijk is om mee te werken, is de eik één van mijn favoriete bomen om mee te werken en om wands van te maken (met alle passende respect voor de boom en de natuur, uiteraard).

Kaarsenritueel voor de zomer

De zomer is een tijd van overvloed, groei en warmte, en heeft altijd een speciale plaats gehad in magische praktijken en spirituele tradities. In veel oude culturen werd de zomer gezien als een tijd van vruchtbaarheid en overvloed, waarin de zonnewende werd gevierd als een keerpunt in het jaar en de tijd waarin de zon op zijn hoogste punt stond. Dit werd vaak gevierd met rituelen en festiviteiten om de overvloed van de natuur te vieren en de kracht van de zon te eren.

Frau Perchta – Kerst heks

Zij is de oude heks, de Crone, die aan het einde van de Joel periode komt kijken of je wel klaar bent met al je huishoudelijke klussen. Zij is een oude spinster en ze keek in eerste instantie dan ook vooral of je wel voldoende vlas voor het jaar gesponnen had. Op zes januari was het traditie dat je hier klaar mee was en je je grote weefgetouw op kon zetten om al het gesponnen vlas om te zetten in geweven stof. Had je niet voldoende gesponnen? Dan kon ze machtig kwaad worden en je overgebleven half gesponnen vlas kapottrappen of zelfs in de fik steken.

Herbarium – Kaneel

Hier een uittreksel uit mijn Herbarium, speciaal voor Eik-en-Blad. Kaneel is zo’n kruid dat gewoon helemaal bij deze tijd van het jaar past, maar wist je dat het voor nog veel meer goed is dan alleen om je pap lekker te maken, of je appeltje lekker te kruiden?
Door: Raymond Brettschneider

Ogham

Toen ik als heksje begon met het ontdekken van het heidense pad, was de ogham een van de eerste magische systemen waar ik door werd betoverd. De tekens van dit vroegmiddeleeuwse Ierse alfabet worden vooral gebruikt voor divinatie…
Door: Yvonne Vetjens

Faeries

De druïden waar dit nummer van Eik-en-Blad over gaat waren een belangrijk onderdeel van de Keltische stammen die in een bepaalde periode in Europa leefden. Omdat de Kelten zelf niet schreven is er geen directe getuigenis van hun geloof en gewoontes overgebleven…
Door: Jacqueline Kok