Mythologie

Mythologie is een belangrijk onderwerp binnen veel spirituele tradities en geloofssystemen over de hele wereld. Het woord ‘mythe’ komt van het Griekse woord ‘mythos’, wat ‘vertelling’ of ‘verhaal’ betekent. Mythen zijn verhalen die worden gebruikt om ideeën, waarden en overtuigingen over te dragen van de ene generatie op de andere. Ze zijn vaak gebaseerd op symbolen en archetypen en hebben diepgaande betekenissen die ons kunnen helpen de wereld om ons heen te begrijpen en onze eigen levens te verrijken.

Mythen zijn niet alleen verhalen uit het verleden, maar ook een belangrijk onderdeel van ons heden en onze toekomst. Ze hebben invloed op hoe we onszelf en onze plaats in de wereld zien, en hoe we omgaan met anderen en de natuur. Door het bestuderen van mythologie kunnen we meer inzicht krijgen in onze eigen persoonlijke ontwikkeling en spiritualiteit.

In veel heidense en paganistische tradities zijn mythen nauw verbonden met de goden en godinnen die worden vereerd. Het bestuderen en begrijpen van deze mythen kan ons helpen om een dieper begrip te krijgen van de goden en hun rollen en attributen. Bovendien kunnen mythen ons inspireren om nieuwe rituelen en praktijken te ontwikkelen die onze relatie met de goden en de natuur versterken.

Wil jij jouw kennis over goden, godinnen en andere figuren uit het pantheon, de overleveringen en de mythologie met ons delen? Neem dan contact op!

Frau Perchta – Kerst heks

Zij is de oude heks, de Crone, die aan het einde van de Joel periode komt kijken of je wel klaar bent met al je huishoudelijke klussen. Zij is een oude spinster en ze keek in eerste instantie dan ook vooral of je wel voldoende vlas voor het jaar gesponnen had. Op zes januari was het traditie dat je hier klaar mee was en je je grote weefgetouw op kon zetten om al het gesponnen vlas om te zetten in geweven stof. Had je niet voldoende gesponnen? Dan kon ze machtig kwaad worden en je overgebleven half gesponnen vlas kapottrappen of zelfs in de fik steken.

Faeries

De druïden waar dit nummer van Eik-en-Blad over gaat waren een belangrijk onderdeel van de Keltische stammen die in een bepaalde periode in Europa leefden. Omdat de Kelten zelf niet schreven is er geen directe getuigenis van hun geloof en gewoontes overgebleven…
Door: Jacqueline Kok