Alle publicaties

Per december 2021 zullen de publicaties van Eik-en-Blad eerst online verschijnen en hier te lezen zijn. Hierdoor is het mogelijk vaker een prachtig stuk tekst, of kunst, te delen. Zo kan er ook hier via de site, of via de facebook pagina van Eik-en-Blad, gereageerd worden op deze publicaties. Iets dan onze (vrijwillige) schrijvers en kunstenaars bijzonder op prijs zouden stellen!

Podcast review: The Mages Well

Na de podcast review van gisteren, over Pagan Praat, kan ik jullie eigenlijk mijn andere favoriete podcast niet onthouden. Deze is Engelstalig, maar heel goed te volgen en door iemand met een heel aangename stem ingesproken. Hij bespreekt heel veel verschillende onderwerpen en gaat echt serieus de diepte in. Je wil bijna met pen en papier klaar gaan zitten voor aantekeningen!

Smudgen

Smudgen is een van de rituelen die ik het liefst gebruik om een ruimte te zuiveren of mijn energie te resetten. Maar wat is smudgen nu precies? Smudging is een eeuwenoude rituele praktijk die gebruikt wordt om negatieve energieën te verdrijven en positieve energieën aan te trekken. Het wordt vaak geassocieerd met inheemse culturen in Noord-Amerika, maar smudging wordt al duizenden jaren over de hele wereld beoefend.

Magische wands – Eik

De eik heeft inderdaad een rijke en diverse geschiedenis in verschillende magische en spirituele tradities. Zowel hierom, als om het feit dat het al materiaal heerlijk is om mee te werken, is de eik één van mijn favoriete bomen om mee te werken en om wands van te maken (met alle passende respect voor de boom en de natuur, uiteraard).

Kaarsenritueel voor de zomer

De zomer is een tijd van overvloed, groei en warmte, en heeft altijd een speciale plaats gehad in magische praktijken en spirituele tradities. In veel oude culturen werd de zomer gezien als een tijd van vruchtbaarheid en overvloed, waarin de zonnewende werd gevierd als een keerpunt in het jaar en de tijd waarin de zon op zijn hoogste punt stond. Dit werd vaak gevierd met rituelen en festiviteiten om de overvloed van de natuur te vieren en de kracht van de zon te eren.

Frau Perchta – Kerst heks

Zij is de oude heks, de Crone, die aan het einde van de Joel periode komt kijken of je wel klaar bent met al je huishoudelijke klussen. Zij is een oude spinster en ze keek in eerste instantie dan ook vooral of je wel voldoende vlas voor het jaar gesponnen had. Op zes januari was het traditie dat je hier klaar mee was en je je grote weefgetouw op kon zetten om al het gesponnen vlas om te zetten in geweven stof. Had je niet voldoende gesponnen? Dan kon ze machtig kwaad worden en je overgebleven half gesponnen vlas kapottrappen of zelfs in de fik steken.

Herbarium – Kaneel

Hier een uittreksel uit mijn Herbarium, speciaal voor Eik-en-Blad. Kaneel is zo’n kruid dat gewoon helemaal bij deze tijd van het jaar past, maar wist je dat het voor nog veel meer goed is dan alleen om je pap lekker te maken, of je appeltje lekker te kruiden?
Door: Raymond Brettschneider

Verhaal: Het ontstaan van de Herfst en de Lente

Heel vroeger, in de oude tijden, toen mens en dier samen nog nauw met de natuur verbonden waren, was het altijd óf zomer, óf winter. Van een lente of een herfst had nog niemand gehoord.
De mens was vroeger zo nauw verbonden met de natuur dat zij regelmatig praatten tegen bomen, planten en ja, ook tegen de dieren. Je weet wel, zoals Nana dit nu ook nog af en toe doet. Dit verhaal komt uit de tijd dat het heel gewoon was dat de mens nog tegen de natuur praatte, maar het was maar een enkeling gegeven om nog te kunnen horen wat de natuur terug zei…
Door: Raymond Brettschneider