Smudgen

Smudgen

8 mei 2023 0 Door admin

Smudgen is een van de rituelen die ik het liefst gebruik om een ruimte te zuiveren of mijn energie te resetten. Maar wat is smudgen nu precies? Smudging is een eeuwenoude rituele praktijk die gebruikt wordt om negatieve energieën te verdrijven en positieve energieën aan te trekken. Het wordt vaak geassocieerd met inheemse culturen in Noord-Amerika, maar smudging wordt al duizenden jaren over de hele wereld beoefend.

Wat is smudging en waar gebruik je het voor?

Smudgen

Bij smudging wordt meestal gebruikgemaakt van gedroogde kruiden, zoals salie, ceder, palo santo of wierook. Deze kruiden worden verbrand in een schaal, schelp of abalone-schelp, waardoor er rook ontstaat. De rook wordt vervolgens met een veer of hand door de ruimte verspreid, zodat het alle hoeken van de kamer bereikt.

Deze ceremoniële praktijk wordt vaak gebruikt om een ruimte te reinigen, zoals een huis, kantoor, altaar of tempel, maar kan ook worden gebruikt om jezelf of anderen te reinigen van negatieve energieën. Door smudging te gebruiken, kun je niet alleen negatieve energieën verdrijven, maar ook een positieve sfeer creëren en een gevoel van rust en kalmte in jezelf en je omgeving brengen.

Het proces van smudging is niet alleen een fysieke handeling, maar ook een mentale en spirituele praktijk. Door het aansteken van de kruiden, neem je de tijd om jezelf te concentreren op de intentie van de ceremonie en jezelf voor te bereiden op de zuivering. De geur en de rook van de kruiden creëren een krachtige ervaring die je kunt gebruiken om jezelf te zuiveren en je te verbinden met de spirituele wereld.

Of je nu een beginnende of ervaren beoefenaar bent, smudging is een krachtige en toegankelijke ceremoniële praktijk die je kunt gebruiken om jezelf en je omgeving te zuiveren. In de volgende delen van dit artikel zullen we kijken naar verschillende smudge praktijken van over de hele wereld en hoe je jouw eigen smudge kunt maken.

Smudging around the world

In de inheemse Amerikaanse tradities van de Plains-stammen wordt bijvoorbeeld vaak witte salie gebruikt om te smudgen. Dit wordt gedaan door bundels salie te branden en de rook over het lichaam of de ruimte te verspreiden om negatieve energieën te verdrijven. In de tradities van de Navajo wordt salie gecombineerd met andere kruiden, zoals lavendel en ceder, om een smudge te maken die bekend staat als ‘Navajo Holy Smoke’.

Ook in de Afrikaanse tradities wordt smudging gebruikt als een manier om een ruimte of persoon te zuiveren. In de Yoruba-traditie in Nigeria wordt bijvoorbeeld palmenrook gebruikt om boze geesten af te weren en de goden te eren.

In de Aziatische tradities wordt smudging ook gebruikt, vaak met behulp van wierook. In de Japanse traditie van Kodo, wat ‘de weg van geur’ betekent, wordt wierook gebruikt om de geest te kalmeren en te zuiveren. In de Chinese traditie wordt wierook gebruikt als een offerande aan de goden en om negatieve energieën af te weren.

Het gebruik van smudge kruiden en rituelen is vooral bekend in de inheemse culturen van Noord-Amerika, Zuid-Amerika en sommige delen van Azië. Echter, er zijn vergelijkbare praktijken in Europa bekend, zij het onder andere namen en met andere kruiden.

Maretak in de boom

In de Keltische cultuur werd het ritueel van het verbranden van kruiden gebruikt om het huis of een persoon te reinigen van negatieve energieën en om bescherming te bieden. De Keltische mensen gebruikten daarvoor bijvoorbeeld salie, tijm, jeneverbes en maretak.

Ook in de oudere Germaanse culturen was het gebruik van kruiden om te reinigen en te beschermen wijdverbreid. Zo werd bijvoorbeeld in Noordse culturen het kruid “varkensgras” verbrand om het huis te reinigen en te beschermen tegen boze geesten.

In de christelijke traditie kennen we het gebruik van wierook, dat in de katholieke kerk nog steeds gebruikt wordt bij speciale vieringen. Wierook heeft een zuiverende werking en wordt gezien als een middel om gebeden en wensen naar de hemel te sturen.

Hoewel de praktijk van smudging niet zo wijdverspreid is in Europa als in sommige andere delen van de wereld, zijn er dus vergelijkbare praktijken te vinden in verschillende Europese culturen.

Al deze verschillende tradities en praktijken tonen aan dat smudging een universeel en tijdloos ritueel is om de energie van een ruimte te zuiveren en te genezen. Door jezelf te verdiepen in de verschillende tradities en kruiden die worden gebruikt, kun je ontdekken welke smudge het beste bij jouw eigen spirituele praktijk past.

Zelf een smudge maken

Als je zelf aan de slag wilt met het maken van je eigen smudge, dan zijn er verschillende kruiden die je kunt gebruiken. Een van de bekendste en meest gebruikte kruiden is salie. Salie heeft een sterke geur en staat bekend om zijn reinigende en beschermende eigenschappen.

Om je eigen salie smudge te maken, kun je verse salie of gedroogde salie gebruiken. Als je verse salie gebruikt, is het belangrijk om deze eerst te drogen voordat je hem gebruikt in je smudge. Dit kun je doen door de salie op te hangen op een droge, warme plek en deze vervolgens een aantal dagen te laten drogen.

Om je smudge te maken, kun je de gedroogde of verse salie bundelen en vervolgens aansteken. Zorg ervoor dat je de bundel goed vasthoudt, bijvoorbeeld met een touwtje of lintje. Blaas de vlam uit en laat de salie smeulen, zodat er een rook ontstaat. Deze rook kun je vervolgens verspreiden door de ruimte, bijvoorbeeld met behulp van een veer of je hand.

Om de smudge het beste te bundelen, zijn er een paar verschillende methoden die je kunt gebruiken. Hier zijn drie veelvoorkomende manieren om je smudge te bundelen:

 1. Touw: Gebruik een stukje touw of garen om de kruiden samen te binden. Begin bij de onderkant van de bundel en bind het touw strak om de kruiden heen. Werk naar boven toe en bind het touw opnieuw om de kruiden. Maak een knoopje om het touw stevig vast te zetten.
 2. Lint: Een stukje lint kan ook gebruikt worden om de smudge te bundelen. Begin weer aan de onderkant van de bundel en wikkel het lint om de kruiden. Werk omhoog en wikkel het lint nogmaals om de kruiden. Maak een strik om het lint vast te zetten.
 3. Natuurlijke vezels: Je kunt ook natuurlijke vezels gebruiken om je smudge te bundelen, zoals stukjes schors, bladeren of twijgjes. Gebruik deze om de kruiden bij elkaar te houden en bind het vast met een stukje touw of garen.

Ongeacht welke methode je kiest, zorg ervoor dat je de bundel strak genoeg bindt, zodat de kruiden bij elkaar blijven en niet uit de bundel vallen tijdens het gebruik. Let er ook op dat je voor het touw, of de lint, alleen natuurlijke materialen gebruikt. Een lint of koord van polyester stinkt vooral jezelf de kamer uit, en het is bovendien schadelijk voor de gezondheid. Katoen, linnen, sisal, jute, hennep, dat is geen probleem.

Naast salie zijn er nog tal van andere kruiden die je kunt gebruiken voor je eigen smudge, zoals lavendel, rozemarijn, tijm, jeneverbes en maretak. Het is leuk om te experimenteren met verschillende kruiden en zo je eigen unieke smudge samen te stellen. Let er wel op dat niet alle kruiden geschikt zijn om te verbranden en dat sommige kruiden giftig kunnen zijn. Raadpleeg daarom altijd een betrouwbare bron of expert voordat je aan de slag gaat met het maken van je eigen smudge.

Tips

 1. Veiligheid voorop: Zorg ervoor dat je altijd voorzichtig bent wanneer je smudge gebruikt. Gebruik het niet in de buurt van brandbaar materiaal en zorg dat je altijd een kom met zand of een schelp bij de hand hebt om de smudge stick uit te maken.
 2. Zorg voor ventilatie: Wanneer je smudge gebruikt, is het belangrijk om te zorgen voor voldoende ventilatie. Open ramen en deuren om de rook af te voeren en de luchtstroom te bevorderen.
 3. Kies de juiste kruiden: Kies de juiste kruiden voor de smudge stick op basis van het beoogde doel. Salie is bijvoorbeeld populair voor het zuiveren van energie, terwijl lavendel wordt gebruikt voor ontspanning en rust.
 4. Zet de juiste intentie: Voordat je begint met smudgen, is het belangrijk om de juiste intentie te zetten. Focus je op de energie die je wilt zuiveren of de intentie die je wilt zetten. Dit zal de kracht van de smudge versterken.
 5. Reinig jezelf en je omgeving: Reinig eerst jezelf en daarna de ruimte waarin je gaat smudgen. Dit kan helpen om de energie te zuiveren en jezelf en je omgeving voor te bereiden op de nieuwe energie die je wilt aantrekken.

Onthoud dat smudging een persoonlijke en intuïtieve praktijk is, dus voel je vrij om te experimenteren met verschillende kruiden en technieken om te vinden wat voor jou het beste werkt.

Bronnen:

 • “The Smudging and Blessings Book: Inspirational Rituals to Cleanse and Heal” door Jane Alexander
 • “The Sacred Science of Smudging: How to Clear Your Energy and Change Your Life” door Erika Buenaflor
 • “Smudging: A Witch’s Guide to Smoke Cleansing” door Cassandra Eason
 • “The Book of Crystal Spells: Magical Uses for Stones, Crystals, Minerals … and Even Sand” door Ember Grant
 • “The Encyclopedia of Magickal Ingredients: A Wiccan Guide to Spellcasting” door Lexa Rosean

Maar op het internet vind je nog heel veel meer informatie door simpelweg te googelen op smudgen of smudging.


Over de schrijver:

Naam: Raymond Brettschneider

(klik op de naam voor meer van deze schrijver)

Wie ben ik: Wandmaker, male witch, Potterhead en webmaster/schrijver bij Eik-en-Blad


Website(s): magicmischief.nl & cailleaghscandles.nl

Lieve lezer, de schrijvers en illustratoren van Eik-en-Blad maken alles vanuit hun eigen passie en als vrijwilligers. En er is niets zo motiverend voor een vrijwilliger als een blijk van waardering in de vorm van een reactie. Dit kan onderaan dit artikel in het reactieformulier. Om spam te voorkomen moet je eerste reactie op de site eerst éénmaal door een beheerder worden goedgekeurd.
Geen tijd om een hele reactie te schrijven? Je kan ook kiezen om (anoniem) een aantal sterren achter te laten door te kiezen hoeveel sterren je als waardering wenst achter te laten. Ook dat wordt zeer gewaardeerd!