Magische wands – Eik

Magische wands – Eik

4 mei 2023 0 Door admin

Een wand is niet zomaar een stuk hout met wat versieringen erop. Het is een krachtig gereedschap dat gebruikt kan worden om magie te kanaliseren en te sturen.

Als ik een wand maak, kijk ik eerst naar het type hout dat ik ga gebruiken. Elk soort hout heeft zijn eigen specifieke eigenschappen en associaties in de magische tradities. Bijvoorbeeld, berk wordt vaak gebruikt voor wands die geassocieerd worden met reiniging en bescherming, terwijl eik geassocieerd wordt met kracht en stabiliteit.

Een ander belangrijk aspect van het maken van een wand is het versieren van het hout. Ik gebruik vaak symbolen als runen en ogham die relevant zijn voor de eigenaar van de wand en hun magische praktijken. Ik geloof dat de symbolen en versieringen op de wand helpen om de bezieling van de wand te versterken en de magie te versterken.

Ghillie Dhu wand, met een woodspirit er in gesneden en een decoratie van eikenblaadjes op het handvat. Op de pommel een koperen ornament, omdat koper een geweldige geleider is.

Maar wat ik het meest fascinerende vind aan het maken van wands, is het idee dat de wand een levend wezen kan zijn. Het hout dat ik gebruik, is afkomstig van bomen die hebben geleefd en gegroeid in de bossen, en ik geloof dat er een bezieling in dat hout zit. In veel mythologieën zijn er wezens bekend als bosdryades, die de ziel van een boom vertegenwoordigen en beschermen. Ik voel dat als ik een wand maak, ik de energie van de bosdryade oproep om de wand te bezielen en te helpen bij het kanaliseren van magie.

Eik

De eik heeft inderdaad een rijke en diverse geschiedenis in verschillende magische en spirituele tradities. Zowel hierom, als om het feit dat het al materiaal heerlijk is om mee te werken, is de eik één van mijn favoriete bomen om mee te werken en om wands van te maken (met alle passende respect voor de boom en de natuur, uiteraard).

In de Keltische cultuur was de eik een heilige boom, die werd geassocieerd met de godheid Dagda en de godin Brigid. Volgens de legendes van de Keltische mythologie was de eik de deur naar de Andere Wereld, waar de geesten van de doden en de goden leefden. De Keltische druïden hadden grote respect voor de eik en gebruikten het hout voor hun heilige rituelen en voorwerpen.

Een eiken wand met een dier in het handvat verwerkt, een vogel.

In de Germaanse mythologie was de eik de boom van de god Thor, die bekend stond om zijn kracht en moed. De Germanen geloofden dat de eik bescherming bood en dat het hout van de eik gebruikt kon worden om magie te beoefenen en te beschermen tegen kwaad.

Ook in de christelijke traditie had de eik een belangrijke betekenis. In Europa werden eiken vaak geassocieerd met het christendom en sommige kerken werden zelfs gebouwd op oude eiken. Het idee was dat de eik symbool stond voor kracht, stabiliteit en duurzaamheid, eigenschappen die ook aan God werden toegeschreven.

Vandaag de dag wordt de eik nog steeds vaak gebruikt in de magische praktijken van heksen en paganisten. Het wordt beschouwd als een van de krachtigste en veelzijdigste houtsoorten om te gebruiken bij het maken van magische voorwerpen, zoals wands en amuletten.

Het gebruik van eik in magische rituelen is geworteld in de oude overtuiging dat de boom zelf een krachtig en heilig wezen is, met een ziel en geest die de magie versterkt. Door het gebruik van eik in magische praktijken, is het mogelijk om verbinding te maken met de krachten van de natuur en om de magie te kanaliseren die daarin aanwezig is.

Afsluitend

Het maken van magische wands is meer dan alleen het maken van een mooi decoratief stuk. Het is een manier om te verbinden met de natuurlijke wereld en de krachten die daarin aanwezig zijn. Ik ben dankbaar dat ik deze kunst mag uitoefenen en mensen kan voorzien van krachtige gereedschappen om hun magische praktijken te ondersteunen.

Wand gedecoreerd met bladgoud. En ja, ik ben ook een beetje een Potterhead. Als ik een speciaal verzoek krijg, wil ik een wand ook nog wel eens leuk voorzien van een ‘persoonlijk’ bericht of brief.

Over de schrijver:

Naam: Raymond Brettschneider

(klik op de naam voor meer van deze schrijver)

Wie ben ik: Wandmaker, male witch, Potterhead en webmaster/schrijver bij Eik-en-Blad


Website(s): magicmischief.nl & cailleaghscandles.nl

Lieve lezer, de schrijvers en illustratoren van Eik-en-Blad maken alles vanuit hun eigen passie en als vrijwilligers. En er is niets zo motiverend voor een vrijwilliger als een blijk van waardering in de vorm van een reactie. Dit kan onderaan dit artikel in het reactieformulier. Om spam te voorkomen moet je eerste reactie op de site eerst éénmaal door een beheerder worden goedgekeurd.
Geen tijd om een hele reactie te schrijven? Je kan ook kiezen om (anoniem) een aantal sterren achter te laten door te kiezen hoeveel sterren je als waardering wenst achter te laten. Ook dat wordt zeer gewaardeerd!