Kaarsenritueel voor de zomer

Kaarsenritueel voor de zomer

3 mei 2023 0 Door admin

Benodigdheden:

 • Een gele of oranje kaars
 • Een witte kaars
 • Een groene kaars
 • Een lucifer of aansteker
 • Optioneel: zomerse decoraties zoals bloemen of schelpen

Stappen:

 1. Kies een rustige plek waar je het ritueel kunt uitvoeren en zet de kaarsen voor je neer in een driehoek, met de witte kaars bovenaan, de groene kaars links en de gele of oranje kaars rechts.
 2. Steek de witte kaars aan en zeg: “Ik roep de kracht van het licht aan om ons te leiden tijdens deze zomerse dagen.”
 3. Steek de groene kaars aan en zeg: “Ik roep de kracht van de natuur aan om ons te omarmen tijdens deze zomerse dagen.”
 4. Steek de gele of oranje kaars aan en zeg: “Ik roep de kracht van de zon aan om ons te verwarmen tijdens deze zomerse dagen.”
 5. Sluit je ogen en visualiseer een heldere, zonnige dag. Voel de warmte van de zon op je huid en de geur van bloemen in de lucht. Stel je voor hoe je de zomer verwelkomt en hoe je deze tijd van overvloed en groei omarmt.
 6. Zeg: “Ik ben dankbaar voor de zomer en alles wat het ons brengt. Ik omarm de verandering en groei die deze tijd met zich meebrengt.”
 7. Optioneel: versier de kaarsen of de ruimte met zomerse decoraties om de energie van het seizoen te versterken.
 8. Blaas de kaarsen uit en bedank de krachten die je hebt aangeroepen.

Achtergrond:

De zomer is een tijd van overvloed, groei en warmte, en heeft altijd een speciale plaats gehad in magische praktijken en spirituele tradities. In veel oude culturen werd de zomer gezien als een tijd van vruchtbaarheid en overvloed, waarin de zonnewende werd gevierd als een keerpunt in het jaar en de tijd waarin de zon op zijn hoogste punt stond. Dit werd vaak gevierd met rituelen en festiviteiten om de overvloed van de natuur te vieren en de kracht van de zon te eren.

In oude Europese culturen werd de zomer gezien als een tijd van groei en verandering, waarin de dagen langer waren en de natuur in volle bloei stond. Dit was een tijd waarin mensen de vruchten van hun arbeid konden zien en genieten van het buitenleven. Veel zomerfeesten en rituelen waren gericht op het eren van de natuur en het vieren van de overvloed van de zomer, zoals het Midzomerfeest, dat nog steeds in veel Noord-Europese landen wordt gevierd.

Het Midzomerfeest, ook wel bekend als Litha, werd gezien als een tijd waarin de sluier tussen de werelden dunner was en de krachten van de natuur en de geestenwereld dichterbij kwamen. Dit maakte het een uitstekende tijd voor magische praktijken en rituelen, zoals het oogsten van kruiden voor medicinale of magische doeleinden. Het was ook een tijd om te reflecteren op de groei en veranderingen in ons leven en ons te verbinden met de natuurlijke cyclus van verandering en transformatie.

In veel oude Europese culturen werd de zomer ook geassocieerd met specifieke goden en godinnen, zoals de Keltische godin Aine, die werd geassocieerd met de zonnewende en werd vereerd als de godin van vruchtbaarheid, overvloed en liefde. Andere zomerse goden en godinnen waren onder meer de Griekse god Apollo, de Romeinse godin Juno en de Noorse godin Freya, die allemaal werden geassocieerd met zon, groei en overvloed.

Al met al is de zomer een tijd van magie, groei en overvloed, waarin we de natuurlijke cyclus van verandering en transformatie kunnen eren en onze verbinding met de natuur kunnen versterken. Door het vieren van de zomer met rituelen en festiviteiten, kunnen we ons verbinden met de krachten van de natuur en ons openstellen voor de magie en overvloed van het seizoen.

AI Gegenereerde afbeelding

Bronnen:

Voor de verschillende elementen van het ritueel heb ik gebruik gemaakt van verschillende naslagwerken, zoals de boeken “Wicca: A Guide for the Solitary Practitioner” van Scott Cunningham en “The Modern Witchcraft Spell Book” van Skye Alexander voor de basisprincipes van kaarsenmagie en de betekenissen van kleuren. Voor de visualisatie en dankbaarheidsoefeningen heb ik gebruik gemaakt van mijn eigen ervaringen en persoonlijke praktijk.

Voor de achtergrond van de zomer de volgende boeken en (enkele) quotes hieruit:

 • Midsummer is a powerful time for magic, when the veil between the worlds is thin and the energies of nature and the spirit world draw close. It is a time for honouring the bounty of the earth and the changing cycle of growth and transformation.
  – Mara Freeman, “The Summer Solstice: Enchanted Litha”
 • Litha is a time of great fecundity and abundance; the Sun reaches its zenith, its highest point of power, and all things are fertile and growing. This is the time to celebrate life in all its fullness, to revel in the power of the Sun, and to honour the abundance of nature.
  – Kristoffer Hughes, “The Book of Celtic Magic: Transformative Teachings from the Cauldron of Awen”
 • The Summer Solstice marks the highest point of the Sun’s journey, and has long been celebrated as a time of great power and transformation. This is the time to reflect on the journey of the Sun, from its rising at Beltane to its zenith at Midsummer, and to honour the cycle of growth and change that is the hallmark of the turning year.
  – John Matthews, “The Summer Solstice: Celebrating the Journey of the Sun from May Day to Harvest”
 • In many cultures, the Summer Solstice is celebrated as a time of fertility, growth, and transformation. It is a time for honouring the spirits of nature, and for acknowledging the changing seasons and the cycles of life and death.
  – Nigel Pennick, “The Pagan Book of Days: A Guide to the Festivals, Traditions, and Sacred Days of the Year”
 • The Celts celebrated the summer solstice as an important festival, known as Alban Hefin or ‘Light of the Shore’. At this time, they honoured the goddess Aine, who was associated with the sun, fertility, and love, and celebrated the bounty of the earth and the power of the sun.
  – Caitlin Matthews, “The Celtic Spirit: Daily Meditations for the Turning Year”

Over de schrijver:

Naam: Raymond Brettschneider

(klik op de naam voor meer van deze schrijver)

Wie ben ik: Wandmaker, male witch, Potterhead en webmaster/schrijver bij Eik-en-Blad


Website(s): magicmischief.nl & cailleaghscandles.nl

Lieve lezer, de schrijvers en illustratoren van Eik-en-Blad maken alles vanuit hun eigen passie en als vrijwilligers. En er is niets zo motiverend voor een vrijwilliger als een blijk van waardering in de vorm van een reactie. Dit kan onderaan dit artikel in het reactieformulier. Om spam te voorkomen moet je eerste reactie op de site eerst éénmaal door een beheerder worden goedgekeurd.
Geen tijd om een hele reactie te schrijven? Je kan ook kiezen om (anoniem) een aantal sterren achter te laten door te kiezen hoeveel sterren je als waardering wenst achter te laten. Ook dat wordt zeer gewaardeerd!