Maankalender 2022

Maankalender 2022

21 januari 2022 4 Door admin

We hebben de eerste volle maan eigenlijk net al gehad, de Wolf maan van 18 januari. Maar ik ben zelf net pas klaar met het maken van mijn eigen maankalender voor 2022. Graag deel ik hem ook met jullie!

De afbeelding van de maankalender kan je in vol formaat openklikken en downloaden voor eigen gebruik. Of print hem mooi uit en hang hem ergens op. Veel plezier er mee!

Voor de zekerheid een kleine vrijwaring, de momenten waarop er een volle maan is zijn natuurlijk een gegeven. Dit kan gewoon opgezocht worden. Waar welke maan mee geassocieerd wordt is daarentegen een meer persoonlijke keuze. Veel mensen houden hierbij bijvoorbeeld de westerse sterrenbeelden aan, anderen de Chinese sterrenbeelden. Weer anderen volgen de aanduidingen zoals de indianen deze gaven (die heel trouw de maan en de seizoenen volgden) en andere weer meer Europese kenmerken. Zelf heb ik veel binding met de koppeling tussen de manen, de seizoenen en wat dit voor het vroegere leven betekende. Daarom vindt je hieronder vooral die associaties terug. Ik vind dit zelf fijn terug te leiden naar mijn leven en de huidige tijd. Ik hoop dat jij dezelfde ervaring hebt!

Door Raymond Brettschneider

18 Januari – Wolf maan

De wolf maan is de eerste volle maan van het jaar en in 2022 valt deze in de nacht van achttien januari. Deze maan valt in het midden van de winter en behelst een periode van transformatie en introspectie. Bedenk wat je in het komende jaar zou willen bereiken en wat je moet doen om dat te bereiken. Kijk ook naar het afgelopen jaar. Wat had je willen bereiken en is dat gelukt? Als er nog dingen zijn die je wilt bereiken, wat moet je doen om dat in de komende maanden alsnog te realiseren? Of moet je het misschien gewoon los laten? Ook dat kan een belangrijke keuze zijn en soms ook een heel moeilijke keuze. Wees eerlijk naar jezelf en kijk in deze donkere tijd ook eens in de donkerste hoekjes van je eigen leven.

Een overweging die je bij je reflectie kan meenemen is hoe jij in je leven staat ten opzichte van jouw wolf-pack. Je familie, je vrienden, je naasten en misschien zelfs je collega’s of klasgenoten. Met het huilen van de wolf, waarin de wolf communiceert met zijn pack, hoe ga jij met je familie om? Misschien is deze donkere tijd juist een periode om de banden aan te trekken.

16 Februari – Storm maan

Ook wel de sneeuw maan genoemd, omdat het in deze periode vaak sneeuwt. In magische kringen is deze maan ook bekend als de kuise maan, of de zuivere maan. Dit is een tijd om met een zuivere ziel klaar te staan voor het nieuwe jaar. Heb je in de vorige maan periode alles verwerkt? Heb je een plan voor het nieuwe jaar? Als het goed is sta je er nu helemaal klaar voor. Laat de storm lekker door je heen waaien, wij Nederlanders schijnen bijzonder goed te zijn in ‘uitwaaien’ om de ziel te louteren.

18 Maart – Worm maan

Waarom zou je een maan vernoemen naar een bijzonder klein beestje als de worm? Dit is de tijd waarin de aarde zich begint op te warmen en de eerste wormen steken hun kop weer boven de grond. En gezien vroeger het leven draaide rond de seizoenen en de oogst, is het zien van een zo belangrijk beestje als de worm een keerpunt van de seizoenen. Samen met de wormen komen ook de eerste vogels weer tevoorschijn, zij lusten wel een wormpje op zijn tijd, en zij fluiten de lente het leven in.

Dit is een tijd van hoop, van een nieuw begin, het begin van leven.

16 April – Roze maan

Alles schiet in de bloei en als je geluk hebt tref je prachtige velden vol roze wilde bloemen. Daar is deze roze maan dan ook naar vernoemd. Draag aan dit prachtige verschijnsel bij door zelf ook bloemen te zaaien! Ga aan de slag met je doelen, plant de eerste zaadjes en neem alle nodige actie om jouw doelen de kans te geven realiteit te worden.

16 Mei – Bloemen maan

Het laat zich raden waarom de volle maan van mei de bloemen maan wordt genoemd. Alles komt in bloei, de natuur is in volle kracht aan het ontkiemen en aan het bloeien. De dagen worden langer en moeder natuur strekt haar benen.

Zet met volle kracht in op jouw doelen. Kijk wat je moet doen om ze te realiseren. Misschien moet je hier en daar wat snoeien, moeilijke keuzes maken. Wees eerlijk en redelijk naar jezelf.

Neem tegelijk de tijd om ook je eigen balans te bewaren. Voor al die energie die je in je doelen steekt moet je ook tijd voor rust houden. Vergeet niet af en toe gewoon te kijken naar al die prachtige bloemen. Adem eens diep de lucht in, ga een mooie bos of heide wandeling maken.

14 Juni – Honing maan

Deze volle maan is bekend als de honing maan. Dit is een maand waarin traditioneel veel trouwerijen plaats vinden en men dus aan hun ‘honeymoon’ begint. Dit komt ook terug in de naam van deze maand, juni. Deze maand is namelijk vernoemd naar de Romeinse godin van trouwerijen, Juno.

Dit jaar is het een bijzondere volle maan, want er vindt ook een volle maansverduistering plaats. Als het goed is is deze ook in Europa te zien.

Deze maan staat ook bekend als de maan waarin we, met enig geluk, de eerste vruchten kunnen plukken! Ze wordt dus ook wel de aardbeien maan genoemd. Ze is dan ook een maan die zich bezighoudt met voorspoed, geluk, liefde en welvaart (wie wil er in zo’n tijd nou niet trouwen?). Dit is een mooie tijd om bijvoorbeeld een brief aan het universum te schrijven. Schrijf op wat je wilt, alsof je het al hebt. Stop je hele gevoel erin om te helpen jouw dromen te manifesteren. De brief kan je daarna bijvoorbeeld in een ritueel verbranden en via de ether het universum in brengen.

13 Juli – Plant maan

In deze periode valt ook midzomer, een keerpunt van het jaar. Op midzomer is de groeikracht van alles op zijn sterkst. In de natuur, maar hopelijk ook in jouw leven. Zorg dat alles op zijn plaats is en laat het alle kracht opnemen die het kan opnemen. De zaadjes die je in het begin van het jaar hebt geplant beginnen nu concrete vormen te krijgen en te groeien tot volledige wasdom. Alles wat je jezelf eigen probeert te maken heb je geïntegreerd in je leven en je hoeft het nu alleen nog maar te omarmen en te laten groeien.

12 Augustus – Graan maan

Deze maand zien we de graan maan in volle glorie verschijnen, ook wel bekend als de rode maan. De eerste oogsten beginnen plaats te vinden, vroege granen zijn klaar. Hoe staat het met jouw oogst? Kan je de eerste vruchten al plukken? Of moet alles nog nét ever verder rijpen? Wees dankbaar voor datgene wat je nu al mag oogsten.

In deze periode heeft de maan vaak een rode kleur, onder andere daaruit komt de naam van de rode maan.

10 September – Oogst maan

De oogst maan vindt plaats rondt het kantel punt naar de herfst. De maan komt dan vlak na de zonsondergang al op en is ook meerdere dagen achter elkaar behoorlijk fel. Een flinke hulp voor de boeren die in deze tijd lange dagen willen maken om de oogst binnen te halen!

Kan jij in je leven nu ook al de vruchten plukken van de plannen en de plantjes die je in je leven gezaaid hebt? Dit is een maan waarin je dankbaar bent voor datgene dat je hebt mogen ontvangen. En dat is natuurlijk ook een goede reden om te vieren wat je hebt mogen ontvangen en te delen wat je hebt mogen oogsten! Pak hiervoor bijvoorbeeld Mabon aan en houdt een prachtig oogstfeest en oogst-ritueel.

9 Oktober – Jagers maan

De maan van oktober komt nog steeds vroeg op en helpt de jager tot in de late uren door te kunnen jagen op alles wat in de schemering ronddwaalt. De oogst is binnen, maar een mens, de meeste mensen, leven op meer dan alleen planten en granen. Het is tijd om je voor te bereiden op de winter. Vlees in te slaan, te roken of te pekelen en je voorraad voor de winter gereed te maken.

Ook in je leven moet je je klaar maken op de meer duistere dagen die gaan komen. Rondt af wat je af moet ronden en begin met schoon schip te maken waar je dat kan. Moet jij nog iets doen om de komende winterperiode goed door te komen? Ben je mentaal helemaal gewapend? Sta je je mannetje (of vrouwtje) als jager? Pak je kracht, laad je op nu het nog kan en bereid je voor!

8 November – Bever maan

Zelfs de bevers beginnen zich terug te trekken in hun burchten! De laatste dammen worden verstevigd, gaten gedicht. De nachten worden langer, de dagen worden kouder. Alles dat zich in een winterslaap wenst te wentelen begint hieraan. Zelf zal je je waarschijnlijk ook meer gaan focussen op datgene dat je nu warm en veilig kan houden. Je bent je extra bewust van wat waardevol voor je is.

Moeder aarde begint ook aan haar rust. Alles is geoogst, tijd om even op adem te komen en zich klaar te maken op een winterslaap.

De bever maan is een mooie tijd om bij dit rusten en slapen aan te sluiten door je bezig te houden met droomwerk en meditatie. Begin bijvoorbeeld een dromen dagboek, of probeer elke dag een geleide meditatie te volgen. Je kan zo veel prachtige meditaties online vinden. Wie weet wat voor inzichten je onderweg wel niet tegenkomt!

8 December – Nacht van de langste maan

Dit jaar valt de nacht van de langste maan, ook de koude maan, in december. Draai je nog maar eens om onder je dekentje en denk terug aan alles van het afgelopen jaar. Nog even en je mag je weer gaan voorbereiden op het nieuwe jaar. In de natuur komt ook alles tot stilstand. Sapstromen vallen stil en dieren liggen in een diepe winterslaap.

Over de schrijver:

Naam: Raymond Brettschneider

(klik op de naam voor meer van deze schrijver)

Wie ben ik: Wandmaker, male witch, Potterhead en webmaster/schrijver bij Eik-en-Blad


Website(s): magicmischief.nl & cailleaghscandles.nl

Lieve lezer, de schrijvers en illustratoren van Eik-en-Blad maken alles vanuit hun eigen passie en als vrijwilligers. En er is niets zo motiverend voor een vrijwilliger als een blijk van waardering in de vorm van een reactie. Dit kan onderaan dit artikel in het reactieformulier. Om spam te voorkomen moet je eerste reactie op de site eerst éénmaal door een beheerder worden goedgekeurd.
Geen tijd om een hele reactie te schrijven? Je kan ook kiezen om (anoniem) een aantal sterren achter te laten door te kiezen hoeveel sterren je als waardering wenst achter te laten. Ook dat wordt zeer gewaardeerd!