Imbolc: St. Brighids kruis maken

Imbolc: St. Brighids kruis maken

31 januari 2022 2 Door admin

1 Februari, morgen op het moment van dit schrijven, is het Imbolc. Iedereen viert dit op zijn eigen manier, maar voor de creatief aangelegden onder ons, wordt dit moment vaak aangegrepen om een mooi St. Brighids kruis te maken om het huis of het altaar mee te versieren. Hoe ging dat ook al weer?

Door: Raymond Brettschneider

Foto: Kenneth Allen

Ik heb het nog eens stap voor stap hieronder opgenomen, gevolgd door een plaat die je als één geheel kan bewaren of uitprinten. Daar staan alle stappen nogmaals op.

Traditioneel gezien worden de St. Brighidskruizen met riet- of stro stengels gemaakt. Maar, je kan natuurlijk ook creatief worden en plastic rietjes gebruiken (wel juist recyclen hoor!), of pijpenragers. Opgerolde papiertjes of bladzijdes uit een uitgelezen magazine werken ook en die kan je ook nog eens leuk verven.

Stap 1: Neem 2 rietjes, vouw één rietje, in het midden en door het midden over de ander.

Stap 2: Herhaal dit over het net gevouwen rietje heen

Stap 3: Draai het geheel een kwartslag

Stap 4: Vouw opnieuw een nieuw rietje over de onderste twee rietjes

Stap 5: Draai weer alles een kwartslag

Stap 6: Blijf dit herhalen. Vouwen, draaien, vouwen, etc…

Stap 7: Wanneer je middenvlak van het kruis zo dik is geworden als je zelf wilt, knoop dan het laatst rietje vast door het rietje wat deze passeert een stukje terug naar buiten te schuiven, dit rietje daar door heen te trekken en dan alles weer strak vast te trekken. Daarmee zet je het laatste rietje op slot.

Stap 8: Knoop de armen van het kruis vast met een mooi lint of koord. Zo blijft alles een mooi geheel.

Klik op de plaat voor een grote (printbare) versie

Over de schrijver:

Naam: Raymond Brettschneider

(klik op de naam voor meer van deze schrijver)

Wie ben ik: Wandmaker, male witch, Potterhead en webmaster/schrijver bij Eik-en-Blad


Website(s): magicmischief.nl & cailleaghscandles.nl

Lieve lezer, de schrijvers en illustratoren van Eik-en-Blad maken alles vanuit hun eigen passie en als vrijwilligers. En er is niets zo motiverend voor een vrijwilliger als een blijk van waardering in de vorm van een reactie. Dit kan onderaan dit artikel in het reactieformulier. Om spam te voorkomen moet je eerste reactie op de site eerst éénmaal door een beheerder worden goedgekeurd.
Geen tijd om een hele reactie te schrijven? Je kan ook kiezen om (anoniem) een aantal sterren achter te laten door te kiezen hoeveel sterren je als waardering wenst achter te laten. Ook dat wordt zeer gewaardeerd!