Yule ritueel

Yule ritueel

30 november 2021 6 Door admin


Het wiel is weer gaan draaien en we zijn aangekomen bij Yule, de langste nacht van het hele jaar…. We wachten met smart op de terugkeer van de zon.

De aarde is nog in diepe rust en maakt zich klaar voor wat komen gaat…

Tussen Samhain en Yule heb je waarschijnlijk gemerkt dat je vermoeider was dan normaal, dat je niet zo actief was en dat je meer naar binnen gekeerd was. Juist die periode is erg belangrijk in je ontwikkeling. Je laat los wat niet meer bij je pasten je gaat voelen welke richting je op wilt gaan, het komende jaar of in je leven. Dit is de tijd om dingen op te gaan schrijven en langzaamaan richting te geven aan de weg die je wilt gaan. Met Imbolc en Ostara komen we hierop terug wat je ermee kunt doen. Voor nu, keer naar binnen en voel welke kant je graag op zou willen gaan en laat los wat niet meer bij je past door je te focussen op de andere kant van de batterij…. “Dit wil ik niet, dus dat betekent dat ik dat wel wil”. Bijvoorbeeld: “Ik wil me niet meer onzeker voelen, dat betekent dat ik me zeker wil voelen”

Wat heb je nodig voor dit Yule Ritueel:

  • Glazen kerstbal
  • Grote dennenappel
  • Een Tomte
  • Een groene kaars

De Dennenappel

Met Yule is het gebruikelijk om wensen te doen, die met intentie te bekrachtigen en ze in het Yule vuur te verbranden zodat de rook de wensen mee kan nemen en uit kan laten komen. Hier gebruik je de dennenappel voor.

Maak allemaal kleine briefjes en deel ze uit aan de mensen die je lief zijn. Laat ze allemaal wensen op de briefjes schrijven, vouw de briefjes en stop ze tussen de dennenappel. Dit doe je allemaal voor Yule zodat met Yule je dennenappel gevuld is met de prachtige wensen van de mensen om je heen.

Met Yule kun je kruiden in je dennenappel stoppen op de lege plekjes. Denk aan kaneel, kruidnagel, steranijs en laurier – allemaal kruiden van het seizoen. Wanneer je dennenappel vol zit steek je je groene kaars aan en druppel je het kaarsvet over de dennenappel. Op deze manier zijn alle wensen en kruiden bezegeld. Vergeet niet om even diep in en uit te ademen voordat je dit doet…centreer jezelf en focus je op de intentie waarmee je de dennenappel sluit.
De dennenappel bewaar je tot aan het eind van je ritueel.

De Tomte

De Tomte is een Scandinavische Kerst “kabouter” waar een hele legende achterzit. Vroeger dacht men dat de ziel van de eerste bewoner van een boerderij geen rust had en in de Tomte ging zitten. Tomtes hielpen op de boerderij, voornamelijk in de stallen en waren heel goed. Maar o wee als je vloekte of iets anders deed wat niet door de beugel kon! Dan haalde de Tomte ongein met je uit, zoals het vastbinden van de staarten van de koeien aan elkaar. Het is gebruikelijk om met Yule een bordje rijstepap met een klontje boter, een snufje tabak en een biertje neer te zetten voor de Tomte als dank voor al zijn hulp.
In dit Yule ritueel trek ik dit even door naar alle hulp die je gekregen hebt van Spirit. Of dat nu je gidsen, Engelen, spirit animals of je persoonlijke huis elf is, ze staan altijd voor je klaar en met Yule mogen we ze even bedanken door bij de Tomte een offertje neer te zetten. Doe dit iedere dag vanaf Yule tot na Kerst. Het offer kun je de volgende dag op de aarde leggen, eet het nooit zelf op! We willende Spirits niet beledigen.
Zoals je zult merken is een ritueel niet altijd het trekken van een cirkel, het aanroepen van de windstreken en het zwaaien met je vinger om iets gedaan te krijgen. Soms zit het hem in de kleine dingen om even stil te staan bij jezelf, een ander, een bepaalde tijd in het jaar of om je dankbaarheid en waardering te tonen voor Spirit.

De Kerstbal

Met de Kerstbal ga je weer lekker zelf aan de slag. Dit kun je in ritueel vorm doen, maar je mag ook lekker aan je keukentafel gaan zitten. Het gaat om de intentie waarmee je met de Kerstbal aan de slag gaat.

Het doel is om de Kerstbal te vullen met allemaal fijne kruiden en een briefje. Op dit briefje schrijf je wat je volgend jaar Yule bereikt wilt hebben. Dit kan op allerlei vlakken zijn: relationeel, spiritueel, werk gerelateerd.

Maak je wens heel specifiek, mediteer er desnoods even op en probeer het gevoel te pakken te krijgen dat je zult hebben wanneer je wens uit is gekomen. Schrijf je wens nu op je briefje, rol hem op, doe er een touwtje omheen en stop hem in de Kerstbal. Nu kun je nog allerlei kruiden en amuletten toevoegen om de wens kracht bij te zetten. Denk bijvoorbeeld aan munt wanneer het om een financiële wens gaat, roos als het gaat om liefde, een kleine amethist waar het gaat om je spirituele groei etc. Vul je bol maar lekker met allemaal fijne kruiden en dingetjes waar jij blij van wordt. Mocht je in de Yule sfeer willen blijven zijn kaneelstokjes, kruidnagel en steranijs hele mooie kruiden – en ze zien er ook nog eens leuk uit. Je kunt ook het bos ingaan en dennennaalden oogsten en die erbij in doen.

Wanneer je klaar en tevreden bent hang je de Kerstbal in je Yule boom en na de feestdagen hang je hem in de buurt van je altaar. Iedere keer zie je weer je wens…en aan die wens gaan we de komende jaarfeesten werken om hem uit te laten komen.

Dit Yule ritueel vraagt van jou om zelf te gaan voelen wat goed voelt voor jou. Hoe je de ingrediënten gebruikt en welke rituelen je daarmee uit wilt voeren is aan jou. Bovenstaande is een suggestie, maar het is prima om je eigen draai eraan te geven. Hekserij is geen vaststaand iets, het mag groeien met wie jij bent.

Door: Argante of Avalon


Over de schrijver:

Naam: Argante of Avalon

(klik op de naam voor meer van deze schrijver)

Wie ben ik: Schrijfster bij Eik-en-Blad

Website(s): magicwitchin.nl

Lieve lezer, de schrijvers en illustratoren van Eik-en-Blad maken alles vanuit hun eigen passie en als vrijwilligers. En er is niets zo motiverend voor een vrijwilliger als een blijk van waardering in de vorm van een reactie. Dit kan onderaan dit artikel in het reactieformulier. Om spam te voorkomen moet je eerste reactie op de site eerst éénmaal door een beheerder worden goedgekeurd.
Geen tijd om een hele reactie te schrijven? Je kan ook kiezen om (anoniem) een aantal sterren achter te laten door te kiezen hoeveel sterren je als waardering wenst achter te laten. Ook dat wordt zeer gewaardeerd!