Mijn ervaringen op het Druïde pad

Mijn ervaringen op het Druïde pad

30 juni 2021 0 Door admin

Lieve allemaal, daar zit ik dan, te bedenken hoe ik een stuk kan schrijven over het Druïdisme in mijn leven. Zo leuk! Maar vraag vijf druïden dezelfde vraag en je krijgt vijf verschillende antwoorden. Dat vind ik zo mooi aan het Druïde zijn, we zijn allemaal anders en vullen het allemaal op een andere, onze eigen, manier in. Ook al zijn er altijd gemeenschappelijke noemers, zoals het worden geïnspireerd door de Natuur, ook wel de Awen genoemd, en het vieren van de feesten van het Jaarwiel.
Tekst en afbeeldingen: Elke Hannenberg

Aangezien er genoeg boeken zijn geschreven over het Druïdisme, ga ik dat niet doen. Wat ik wel doe? Ik neem jullie mee op een reis, mijn reis naar hoe ik in aanraking kwam met het Druïdisme, mijn ervaringen op het Druïde Pad en hoe dit pad nu in mijn leven is geïntegreerd.

Boodschap van het Koolmeesje
~ Elke )O( De Elzenboom /|\ ©

Zoektocht

Van kleins af aan ben ik al gefascineerd door de Maan en gek op de Zon. Ik praat met alles en iedereen en voel me verbonden met dieren en bomen. Maar toen ik opgroeide, bestonden Druïden alleen in Asterix en Obelix of het verhaal van Koning Arthur. Ze hebben me wel altijd aangetrokken, die mystieke figuren met hun kennis over kruiden en magie. Maar praten over magie, spiritualiteit, Heksen en Druïden, dat kon ik eigenlijk met niemand. Dan was je zweverig en kreeg je te horen: doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg. Ik heb mijn gedachten en gevoelens daarom altijd goed verborgen gehouden.

Tijdens mijn studie Rechten kom ik in aanraking met het Avalonische gedachtegoed. En mijn wereld staat op zijn kop. Mijn fundering ligt in het Oud Egyptische, dat is vertrouwd en dat ken ik. Daar haal ik mijn inspiratie en mijn kracht vandaan. En dan vind je binnen het Avalonische gedachtegoed ineens hetzelfde. Ik heb daar best wel even door in twijfel gestaan. Gelukkig vult het een en het ander elkaar goed aan en heb ik beide geïntegreerd in mijn leven.

Na mijn studie komt de zoektocht naar werk. Ik hoor het mijn rector magnificus nog zeggen: “Ouders, vreest niet, het kan zomaar drie jaar duren voor uw zoon of dochter een baan in de lijn van zijn of haar studie heeft gevonden.”. Had die beste man dat maar niet gezegd, want het heeft inderdaad 3 jaar geduurd voor ik als jurist aan de slag kan. In die tijd is mijn spirituele zelf volledig ondergesneeuwd geraakt door eerst sollicitatiestress en daarna carrière stress. Het groeten van bomen, mijn auto en het bedanken van mijn computer deed ik nog wel, maar dat was het dan ook.

En dan, in 2012, overleed mijn vader. En die lieve beste man heeft ervoor gezorgd dat ik weer op mijn Pad terecht ben gekomen. Ik koop voor het eerst sinds jaren een orakelset en haast als vanzelf komen er berichten op mijn pad over Hekserij. Ik volg en bestudeer de Traditionele Hekserij, maar toch mis ik iets essentieels, iets wat ik niet zo 1, 2, 3 onder woorden kan brengen. Op een avond spreek ik de magische woorden uit: “Maar ik voel me verbonden met alles en iedereen om me heen!”. En vanaf dat moment verschijnt OBOD, The Order of Bards, Ovates and Druids, op mijn tijdlijn en verandert mijn leven 100%.

En dan ben je ineens Bard

Nadat ik steeds OBOD berichten op mijn tijdlijn van Facebook zie verschijnen en de berichten ben gaan lezen, wordt mijn interesse alsmaar groter. Binnen die berichten vind ik wat ik steeds heb gemist. Ik zoek de website op en wat blijkt, ik kan zelfs een opleiding volgen. Met veel plezier meld ik me aan en start ik met de opleiding van OBOD die bestaat uit een: Bardenjaar, Ovatenjaar en een Druïdejaar. Dat was in 2018. En toen gebeurde het.

Het Bardenjaar gaat over luisteren naar je gevoel, je innerlijke stem en de inspiratie vanuit de Natuur die tot je komt. Er is alleen 1 probleem, ik sta niet in contact met mijn gevoel. Dat heb ik jaren geleden om moverende redenen uitgeschakeld. Maar, daardoor kan ik totaal niet landen in mijn Bard-zijn. Ik baal ervan dat ik juist met de Bard in mij moet beginnen en niet met het Ovatenjaar. Daar heb ik veel meer mee. Divineren doe ik al sinds mijn 25e, andere stromingen hebben me altijd geïnteresseerd en het zelfhelend vermogen van het lichaam, daar werk ik zelf ook mee. Maar helaas, ik zal er toch doorheen moeten. Bij de vraag: “Wat wil de Dichter in jou vertellen?”, bedenk ik me dat voor ik verder wil met mijn Bardenjaar, ik eerst weer in contact wil zijn met mijn gevoel.

En wow, dat heeft heel wat teweeg gebracht. Mijn leven is totaal op zijn kop gezet. Ik ben erachter gekomen dat het leven wat ik leid wat werk en carrière betreft mij niet gelukkig maakt, dat al die petten die ik draag mijn draagkracht ver overstijgen en dat ik het liefste zelfstandige wil zijn in een totaal andere richting dan het juridische. Ook vriendschappen blijken anders dan gedacht. Er volgt een heftige periode op zowel privé, werk- als persoonlijk vlak en die periode zorgt ervoor dat ik uiteindelijk volledig uitval met als oorzaak totale burn out~depressie~overspannenheid. Inmiddels ben ik herstellende en heb ik begrepen dat veel OBOD-ies een dergelijke fase doormaken tijdens de opleiding en ik heb deze fase meteen al aan het begin. En ook al is het pittig, het is het beste dat me heeft kunnen overkomen.

The Awen Alone

Na die ene vraag die zoveel in gang heeft gezet, heeft het een behoorlijke tijd geduurd, voor ik weer verder ben gegaan met mijn Bardengraad. In de tussentijd heb ik veel gelezen over het weer in contact komen met je gevoel en het Druïdisme. Daarbij heeft 1 boekje mij heel veel geholpen, The Awen Alone van Joanne van der Hoeven. In dat dunne boekje heb ik handvatten gevonden om, ondanks dat mijn Bardengraad even stil ligt, toch verder te kunnen gaan in Het Voetspoor van de Druïde. Zij heeft me praktische tips gegeven hoe ik het Druïdisme in mijn leven kan integreren. Een van de meest waardevolle tips is toch wel om buiten de Bomen te groeten, de Planten, Kruiden, Bloemen, Dieren, Vogels en de Elementen. Iedere keer dat ik voor de eerste keer buiten kom, groet ik op die manier en ik heb daar de Engelen en Aartsengelen, Goden en Godinnen, Draken en mijn Gidsen en Spirit Team aan toegevoegd.

En op de een of andere manier heeft dat iets moois op gang gebracht. Ook al loop ik het Pad alleen, het voelt allesbehalve alleen. Doordat ik me afstem op mijn omgeving, bemerk ik veranderingen in de energie en de Natuur om me heen en krijg ik boodschappen door. Het allerleukste vind ik dat ik ook word begroet. En wanneer ik in mezelf aan het denken ben over een vraag die me bezig houdt, dan krijg ik antwoorden van de Bomen, de Elementen of een Kruid waar ik toevallig langs loop. Ik voel me gezegend en dankbaar voor deze magische verbinding met alles en iedereen om me heen. Het voelt voor mij als thuiskomen in zowel mijn Binnen- als mijn Buitenwereld, omdat ik dat als kind tot mijn 15e ook zo had. Zo fijn!

Signalen van Moeder Aarde

Om terug bij mijn gevoel te komen, ben ik de naar de Signalen van de Natuur gaan luisteren. Wanneer een Ekster voor me ging zitten, dan zocht ik de betekenis van het Krachtdier Ekster op. Wanneer ik puzzelstukjes vond, ging ik nadenken over welke puzzelstukjes in mijn leven ontbreken of welke puzzelstukjes juist in elkaar vallen. Vond ik een veer, dan zocht ik de betekenis van die veer op. En trok juist een bepaalde Boom mijn aandacht, dan, je raadt het al, zocht ik de betekenis van de Boom op. Zo ben ik mij gaan verdiepen in de Bomenleer, ook wel de Ogham genoemd, de Kruidenleer en de Krachtdieren, de Seizoenen en het Jaarwiel en ben ik me opnieuw gaan verbinden met de Maanfasen. Sinds ik dat ben gaan doen, is geen een wandeling meer dezelfde. En geloof me, alle handvatten en richtingaanwijzers om je verder op weg te helpen op je Levenspad, die kun je vinden zodra je naar buiten gaat. Ik blijf me verbazen over de coachkracht van Moeder Aarde, het Universum, de Maan, de Seizoenen en de Elementen.

Stukje bij beetje en stapje voor stapje heb ik de muur die tussen mij en mijn gevoel in staat afgebroken. Ik ben er nog niet helemaal, maar ik ben zo blij dat ik er weer mee in contact sta. Ik durf weer te luisteren en ik durf ook weer op te volgen. Nog wat onzeker vaar ik weer op mijn eigen inwendige kompas, Door in het Voetspoor van de Druïde te treden en te luisteren naar de Signalen van de Natuur ben ik weer terug gekomen bij mijn eigen Natuur.

Mijn Druïde Leven

Begin dit jaar heb ik mijn Bardengraad weer opgepakt. De vragen vind ik niet meer eng en confronterend en ze maken me ook niet meer onzeker. Ik beantwoord ze nu met veel plezier. En nee, je hoeft niet een opleiding te volgen om Druïde te zijn. Maar wil je je er echt in verdiepen, dan is een studie en het lezen van boeken wel zo leuk, vind ik in ieder geval. Tja, mijn bijnaam van kleins af aan is de eeuwige studente 😉

Langzaam ben ik het Druïde Pad gaan integreren in mijn leven. Ik vier de 8 Feesten van het Jaarwiel: Alban Arthan (Midwinter of Yule), Imbolc, Alban Eilir (Ostara of Lente Equinox), Beltane, Alban Hefin (Litha of Midzomer), Lughnasadh, Alban Elfed (Mabon of Herfstequinox) en Samhain. Deze feesten vier ik alleen of met mijn gezin. Zodra ik weer een auto heb, vier ik ze weer graag met andere Druïden in een Seed Groep of een Grove. Door de gebeurtenissen in de wereld, is OBOD ook online gegaan en kan ik dit jaar via Zoom met OBOD wereldwijd vieren. En daar geniet ik van, omdat het voor mij bijdraagt aan verbinding. Het mooie aan het vieren van de Jaarwiel Feesten vind ik het stilstaan bij hoe onze voorouders het leven vierden en hoe we de energie van het betreffende Seizoen kunnen gebruiken in ons eigen leven. Op die manier leer ik mee te gaan in de flow van het leven. Op dezelfde manier vier ik, zoals veel Druïden dat ook doen, de Maanfasen.

Van een Imbolc Viering met 2 andere dierbare Druïdes

Moeder Aarde

Het zorgen voor Moeder Aarde is als vanzelf geïntegreerd in mijn leven en dat doe ik zo goed als ik kan. Zie ik rotzooi in de natuur, zoals blikjes, ballonnen of plastic, dan ruim ik dat op. Ik probeer mijn voetafdruk zo klein mogelijk te maken en te houden. Ook al ben ik gek op edelstenen en werk ik er graag mee, toch koop ik ze tegenwoordig zo min mogelijk. En mijn Salie, die kweek ik zelf. Voor alles probeer ik een inheemse variant te vinden, zoals Bijvoet voor Salie. Op die manier probeer ik zo min mogelijk deel te nemen aan het uitputten van Moeder Aarde. Het bewust leven is iets wat ik sinds ik in Het Voetspoor van de Druïde ben getreden ben gaan doen; bewuste keuzes maken, luisteren naar mijn gevoel en eigen~wijsheid, loslaten wat niet meer bij me past of mij niet meer dient en vooral mijn Binnenwereld aan het veranderen, zodat ik dat terugvind in mijn Buitenwereld. En om goed voor mezelf te zorgen, ben ik Kruidenpraktiker geworden, doe ik aan Energiewerk, Divinatie en luister ik vooral naar de Signalen van de Natuur.

Voor mij betekent Druïdisme:

 • thuiskomen bij mijn ware natuur;
 • verbonden zijn met alles en iedereen om me heen;
 • leven in het ritme van het Jaarwiel en de Maanfasen en met de Elementen;
 • luisteren naar de Signalen van de Natuur;
 • een spirituele filosofie;
 • een spirituele natuurreligie;
 • een voortdurend studietraject;
 • een magisch en sjamanistisch pad:
  • het Barden Pad van Maken: creativiteit, gevoel~begrip~ervaring, hoe je je openstelt voor inspiratie uit de Natuur en hoe je inspiratie manifesteert in je leven in deze Wereld en je Binnenwereld;
  • het Ovaten Pad van Zoeken: de kunst van Divinatie en het zelfgenezend vermogen van het lichaam, het onderzoeken van De Andere Wereld (Spirituele Wereld) en daardoor inzichten en kennis opdoen;
  • het Druide Pad van Transformatie: hoe veranderingen en omstandigheden in de buitenwereld te bewerkstelligen

En ben ik een Bard die gedichten schrijft en verhalen vertelt? Ja, op mijn eigen manier. Ik maak graag berichten over Signalen van de Natuur met beeldmateriaal. Ik deel graag informatie over het Jaarwiel en de Maanfasen en hoe je het Jaarwiel en de Maanfasen in je leven kunt integreren. En ja, ik heb ook gedichten geschreven en het aangedurfd om deze te delen in de OBOD Members groep en op mijn eigen Facebook pagina. Onder mijn verhaal deel ik graag met jullie mijn allereerste gedicht dat ik als Bard schreef en ik nog niet eerder heb gedeeld.

Uiteindelijk wil ik niet alleen leven, maar ook werken vanuit het Druïdistische Gedachtegoed, zodat ik het leven leef dat mij gelukkig maakt en doe waar mijn hart van gaat zingen en ik een glimlach van op mijn gezicht krijg door er alleen maar aan te denken. Dank voor het lezen en heb je vragen of wil je meer informatie over het Druïdisme, ik help je graag verder♥

Liefdevolle groet
Elke )O( De Elzenboom /|\

I draw energy from the Sun
I receive healing from the Moon
Fire ignites my Spirit
Water cleanses my Soul and
Wind carries my Dreams

Trees provide me their Protection
While I lay myself to rest
On the soft grass of the Earth

Plants are my Blankets
Flowers my Pillow and
Animals my companions

Mother Earth carries me
Father Universe watches over me
I am a child of then, now and the future
I am connected
I am a Daughter of Nature

~ Elke )O( De Elzenboom /|\


Over de schrijver:

Naam: Elke Hannenberg

(klik op de naam voor meer van deze schrijver)

Wie ben ik: Druïde, coach en schrijfster bij Eik-en-Blad


Website(s): de-elzenboom.com

Lieve lezer, de schrijvers en illustratoren van Eik-en-Blad maken alles vanuit hun eigen passie en als vrijwilligers. En er is niets zo motiverend voor een vrijwilliger als een blijk van waardering in de vorm van een reactie. Dit kan onderaan dit artikel in het reactieformulier. Om spam te voorkomen moet je eerste reactie op de site eerst éénmaal door een beheerder worden goedgekeurd.
Geen tijd om een hele reactie te schrijven? Je kan ook kiezen om (anoniem) een aantal sterren achter te laten door te kiezen hoeveel sterren je als waardering wenst achter te laten. Ook dat wordt zeer gewaardeerd!