Heks in het buitenland

Heks in het buitenland

30 juni 2021 0 Door admin

Hallo lieve lezers van Eik en Blad, het is deze keer weer mijn beurt om in de pen te klimmen. Voor wie mijn andere artikelen niet heeft gelezen zal ik mij even kort voorstellen:

Ik ben Sabine en woon samen met mijn vrouw en twee honden, kat en kippies met haan, in het magische Slowakije. Onze oude vervallen boerderij hebben we in 2016 gekocht en zijn we flink aan het klussen geslagen om de boerderij weer nieuw leven in te blazen. In 2018 was ons woonhuis en klaar en zijn we geëmigreerd. In 2019 is onze vakantieboerderij Natuurlijk Slowakije ontstaan en ontvangen we sindsdien gasten, voornamelijk uit Nederland. Maar sinds de Corona epidemie ontvangen we nu ook Slowaakse gasten en dat geeft toch weer een hele andere dimensie.

Vorig weekend ontvingen wij een Slowaakse gezin waarvan de moeder doula is. Ik vind het zo bijzonder om Slowaakse gelijkgestemde mensen te ontmoeten hier. Het werd een weekend vol gesprekken over kruiden en heb ik behoorlijk wat informatie tot mij genomen. Wij hebben een grote tuin met een steile helling, deze groeit vol met diverse veldbloemen, grassen en kruiden. Ze voelde zich, zoals ze zelf vertelde, als “Alice in Wonderland”. Ze was kruiden aan het plukken en ik zag dat ze smudge sticks aan het maken was.

Met de komst onze van boerderijwinkel ben ik steeds vaker producten aan het maken, moestuinproducten zoals ketchup, jams, appelmoes etc maar ook lichaamsproducten zoals lipbalsem, calendulan zalf, zeep, hoptinctuur etc. Een lijst me DIY wensen wordt met de dag langer maar smudge sticks maken stond bovenaan het lijstje. En met de komst van deze lieve familie heb ik met hulp nu heerlijk geurende smudge sticks in de maak, ze hangen nu te drogen in de boerderijwinkel.

We hebben een bizar jaar achter de rug, maar wie niet? Voor ons raakte de Covid epidemie ons vooral financieel hard. Boekingen bleven uit en hebben we de verbouwing van onze derde accommodatie (tinyhouse on wheels) moeten staken. Dat was even zuur maar daardoor is er wel de boerderijwinkel ontstaan, want daarvoor hadden we nog materiaal liggen. Slowakije heeft strenge regels gehanteerd, het was zelfs een lange periode niet mogelijk om je eigen gemeente uit te gaan. Nu hebben we daar zelf niet zoveel moeite mee, wij leven hier echt in onze bubbel en gaan maar 1x per week de deur uit voor boodschappen etc., maar het idee dat je opgesloten was, voelde wel onprettig.

Gelukkig gaat het nu de goede kant op, de versoepelingen zijn al weken van start en de winkels, restaurants en alle andere toeristische plekken zijn weer open. Ook Nederlanders zijn weer welkom in Slowakije en we merken dat de boekingen weer gestaag binnen druppelen en dat geeft weer een enorme energieke boost. Want ik heb er ook wel even doorheen gezeten, het begon een uitzichtloos iets te worden dus het was elke ochtend mezelf weer bij elkaar pakken en me tot de natuur keren want daar krijg ik energie van. Ook de komst van onze “corona” pup zorgde voor veel afleiding. Onze Saar (een berner sennen hond) is nu alweer 9 maanden en zo vliegt de tijd voorbij. Het was voor haar wel even wennen, gasten op het erf, want ze zag tot kort daarvoor geen kip, of eigenlijk juist alleen maar kippen 😉

Gelukkig doet ze het hartstikke goed en blijkt ze, net als onze andere hond Beau, een trouwe kameraad te zijn voor onze gasten en voornamelijk voor de kinderen. Prachtige tekeningen zijn gemaakt in ons gastenboek waarbij Beau en Saar altijd op de voorgrond staan.

Het leven met de seizoenen is altijd aanwezig, maar met de lente merk ik altijd echt dat ik er middenin sta. De dikke lobbige winterse energie maakt plaats voor bruisende en sprankelende lente-energie en er zitten opeens niet meer genoeg uren in de dag. In de winterperiode heb ik mezelf maar een hobby gegeven, ik heb uren gekleurd aan Slowaakse traditionele mandala’s, ze zijn prachtig en ik genoot er van. Het simpele inkleuren van mooie symbolen gaven mij rust. Ik heb er zo’n 15 gekleurd en ze zijn te mooi om in het boekje te laten. Gelukkig heb ik een hele handige vrouw en zij gaat binnenkort mooie houten lijstjes maken, zodat ik ze kan inlijsten en krijgen ze een plekje in de boerderijwinkel.

En zo gaat er geen dag voorbij dat we werken aan onze toekomst, we maken van de boerderij elk jaar weer iets mooiers. Al is het met een puber hond in huis blijkbaar geen goed idee om leuke bloemenperkjes te maken, dus nu maar wat bloempotten gekocht, hopelijk gaat ze hiermee niet aan de haal. 😉

De moestuin staat er weer goed bij, de knoflook en uien die in oktober zijn gepoot beginnen goed uit te lopen, nog een maandje en dan mogen we genieten van eigen geteelde knoflook en uien. O, wat is het toch een feestje om hier te mogen wonen en onze geliefde boerderij te mogen delen met anderen.

We hopen op een goed seizoen, want ons tiny house moet volgend jaar toch echt klaar zijn. Mocht het nodig zijn dan zal ik in oktober voor ongeveer 5 maanden naar Nederland moeten. Maar ergens hoop ik op een wonder en dat het niet nodig is. Het runnen van de boerderij voor Yvon alleen is ook een hele kluif en zo lang zonder elkaar is ook niet leuk…

Ik wil er nog niet aan denken en zover is het nog laaaaang niet. We gaan eerst een prachtig mooi derde seizoen neerzetten en genieten van ons stukje paradijs op aarde. Wil je mee genieten? Bekijk dan even onze website voor informatie over onze vakantiehuizen en hier lees je ook blogs over het maken van bijvoorbeeld calendula zalf. Speciaal voor de lezers van Eik en Blad hebben we een leuke actie, als je boekt en de code Eik en Blad vermeld, dan ontvang je een cadeaubon van € 7,50, te besteden in de boerderijwinkel.

Een liefdevolle lentegroet uit Slowakije,
Sabine

Vakantieboerderij Natuurlijk Slowakije

Website: www.natuurlijkslowakije.nl
Facebook: www.facebook.com/natuurlijkslowakije
Instagram: www.instagram.com/ubytovanie_natural_slovakia/

Lieve lezer, de schrijvers en illustratoren van Eik-en-Blad maken alles vanuit hun eigen passie en als vrijwilligers. En er is niets zo motiverend voor een vrijwilliger als een blijk van waardering in de vorm van een reactie. Dit kan onderaan dit artikel in het reactieformulier. Om spam te voorkomen moet je eerste reactie op de site eerst éénmaal door een beheerder worden goedgekeurd.
Geen tijd om een hele reactie te schrijven? Je kan ook kiezen om (anoniem) een aantal sterren achter te laten door te kiezen hoeveel sterren je als waardering wenst achter te laten. Ook dat wordt zeer gewaardeerd!