Veranderingen in het leven van een groentje

30 december 2020 0 Door admin

Misschien kan je je laten inspireren door waar water voor staat, verandering? Zeker als ‘groentje’ zal je ongetwijfeld tegen veel veranderingen aan lopen.
Sorry Raymond, maar toen ik je antwoord las, snoof ik met mijn neus.
Door Mirren

Het was niet slecht bedoeld, maar het was wel een snuif. Een soort van: je-hebt-geen-idee-en-in-alle-eerlijkheid-weet-ik-het-ook-niet snuif. Want je had gelijk, als Groentje verandert je leven constant. Beneden worden jiddische nummers gedraaid en ik zit boven na te denken over veranderingen. Terwijl mijn ouders zich afvragen wat we gaan doen met Sinterklaas, denk ik al aan de voorbereidingen van Yule. Terwijl de familie de lijstjes voor Kerst wilt, vraag ik mij af of mijn nachtmerries mij iets willen vertellen.

Terwijl het leek alsof 2020 volledig stil stond, raasde er in mij een verandering. Soms negatief; nachtmerries, energieën om je heen voelen terwijl je alleen thuis bent, je constant afvragen of je het wel goed doet. Maar ook vaak positief: ik ben mezelf. Alle angsten die ik heb, vervagen op het moment dat ik aan het lezen ben, aan het dagdromen ben of wanneer ik bezig ben met voorbereidingen voor een klein ritueel. Nog nooit had ik het zo nodig om mensen te zien die hetzelfde denken als ik, maar juist de afstand zorgde ervoor dat ik ook naar mijzelf ging luisteren.

Waar ik vorig jaar mijn mond hield toen mensen spotte met Koning Eik en Koning Hulst, wordt het nu iedere dag lastiger om mijn heksenboeken terug te leggen achter de plank. Terwijl ik vorig jaar doodsbang was dat ik iets fout zou doen, durfde ik dit jaar mijn eigen ritueel aan. Volledig zelfstandig, want ja; door de huidige situatie kon niemand anders het leiden.

Het was een prachtig ritueel geworden waarbij ik en mijn Viking allebei een leidende rol hadden, maar het zorgde ook voor heel veel onzekerheid. Zouden we niet per ongeluk wat fout doen en de duisterste demonen oproepen? Waren we hier wel klaar voor? Tijdens het ritueel voelde ik mij verantwoordelijk voor de veiligheid van mijn vrienden en bovenal, durfde ik die verantwoordelijkheid te dragen.

Ja, je komt als Groentje veranderingen tegen. Sommige positief, sommige negatief. Na het ritueel wat ik net besprak hield ik er nog een en die was totaal niet krachtig. Ik mistte de kracht en zelfverzekerdheid. En ook ik heb dit jaar weken gehad dat ik niet met hekserij bezig was. Dat leerde mij dit jaar het meest. Verandering is niet constant. Soms groei je heel veel in 1 keer, en dan sta je weer een aantal weken stil. Beide is oké.

Om te veranderen hoef je je oude zelf ook niet helemaal los te halen. Ondanks dat ik het nieuwe jaar al een keer ingeluid heb, vier ik Oud en Nieuw nog gewoon op 31 december, net als ieder ander. En hoewel ik het niet helder krijg en dus gewoon moet afwachten, ben ik heel benieuwd welke veranderingen 2021 brengt.

Wees gezegend,
Mirren


Over de schrijver:

Naam: Mirren

(klik op de naam voor meer van deze schrijver)

Wie ben ik: Blog-auteur, groen heksje en schrijfster/columnist bij Eik-en-Blad


Website(s): Grimoirevaneengroentje.nl

Lieve lezer, de schrijvers en illustratoren van Eik-en-Blad maken alles vanuit hun eigen passie en als vrijwilligers. En er is niets zo motiverend voor een vrijwilliger als een blijk van waardering in de vorm van een reactie. Dit kan onderaan dit artikel in het reactieformulier. Om spam te voorkomen moet je eerste reactie op de site eerst éénmaal door een beheerder worden goedgekeurd.
Geen tijd om een hele reactie te schrijven? Je kan ook kiezen om (anoniem) een aantal sterren achter te laten door te kiezen hoeveel sterren je als waardering wenst achter te laten. Ook dat wordt zeer gewaardeerd!