Boekrecensie: Offerkind

Boekrecensie: Offerkind

18 september 2020 0 Door admin

Een spannend avontuur, uit het leven gegrepen in Nederland, vierduizend jaar geleden!
Auteur: Rob Ruggenberg

Door: Raymond Brettschneider

Offerkind speelt zich een goede vierduizend jaar geleden af, hier, in Nederland. We kijken dan naar het begin van de bronstijd, een overgangsperiode. Het verhaal is geïnspireerd op een archeologische vondst vlak bij Wassenaar, de woonplaats van de schrijver. Met gebruik van historische feiten en kennis is deze inspiratie gecombineerd tot een roman over het leven van Aïn, Kraai en Rije tijdens een spannende vlucht voor intolerantie, de moerasgodin en zelfs voor elkaar.

De schrijver, Rob Ruggenberg, was een journalist en schrijver van historische jeugdromans. Ik schrijf inderdaad was,
want Offerkind is helaas zijn laatste boek. Hij is vlak na het voltooien van het boek overleden. Hij was genomineerd voor de Thea Beckmanprijs voor zijn debuutroman Het verraad van de Waterdunen.

In dit boek maken we kennis met Aïn, een meisje uit het dorp van stamhoofd Te Ka. Haar oudste broer, Aab, zal naar verwachting het volgende stamhoofd worden en heeft er zijn zinnen op gezet om van Aïn zijn eerste vrouw te maken. Iets waar Aïn, zoals je vast begrijpt, weinig oren naar heeft.

Op een gegeven moment komt er een oude vrouw naar het dorp. Zij neemt iets wonderlijks mee, prachtige barnstenen
sieraden. Ze vertelt hoe het barnsteen komt uit het paleis van de zeegodin. Ze laat zien hoe het wordt bewerkt en hoe
prachtig het kan glinsteren als het af is. Aïn is helemaal geïntrigeerd en ziet een nieuwe toekomst voor zichzelf ontstaan. Mogelijk wanneer ze het dorp zou verlaten, naar de kust probeert te reizen en ook op zoek gaat naar het prachtige barnsteen uit het paleis van de zeegodin?

Aab gooit roet in het eten als hij op een gegeven moment probeert Aïn voor zichzelf te krijgen. Er ontstaat een gevecht tussen Aïn en Aab waarbij ze (pas op, kleine, maar voor de hand liggende, spoiler!) Aab doodt.

Kraai, een jongen uit hetzelfde dorp, heeft alles zien gebeuren. Hij weet wat Aïn heeft gedaan. Kraai heeft echter ook een geschiedenis in het dorp en heeft het niet makkelijk. Hij is, zoals ze zeggen van dubbel bloed. Zijn vader was iemand van het Oude Volk, en zijn moeder de zus van Te Ka. Door wie, of eigenlijk, door wat hij is, wordt hij vooral voor alle rottige klusjes in het dorp ingezet. Hij is een paria. Wanneer hij ziet wat er tussen Aïn en Aa is gebeurd, besluit hij om samen met Aïn te ontsnappen.

Verder wil ik eigenlijk niet te veel van het plot verklappen. Het is een spannend verhaal om zelf te lezen. Ik kan je wel zeggen dat ze het tijdens hun vlucht zeker niet makkelijker krijgen. Ze moeten door ondoorgrondelijke moerassen. Daar hebben ze avonturen bij het moerasvolk en vinden ze zich in een situatie waarin ze wederom moeten vluchten. Niet alleen om zichzelf te redden, maar ook een kleine baby, die onlosmakelijk aan hun lot is verbonden.

Ze vluchten met een vlot over een grote rivier en komen andere nederzettingen tegen. De schrijver verteld prachtig en je krijgt het gevoel een glimp op te vangen van het leven in die tijd en hoe de mensen toen geleefd, gedacht en geloofd kunnen hebben. Hun reputatie achtervolgd ze echter langs het pad van de rivier waardoor ze zich keer op keer genoodzaakt zien verder te vluchten.

Uiteindelijk komen ze bij de zee uit, zou Aïn hier dan toch het barnsteen uit het paleis van de zeegodin vinden? En zou ze ingaan op de avances van Kraai, haar vriend en toeverlaat op deze spannende vlucht?

Ik kan je volmondig adviseren om het zelf te gaan ontdekken. Het is een plezier om het verhaal te volgen. Zelf heb ik het als audioboek geluisterd, wat ook zeker een aanrader is. Wat misschien wel bijzonder is, is dat ik normaal geen fan ben van Nederlandse literatuur. Ik heb moeite met de schrijfstijl, de verhalen en de personages die gecreëerd worden. Meestal vind ik Engels ook gewoon een aangenamere taal om te lezen. Ik ben bijzonder aangenaam verrast dat ik hier echt en met plezier van genoten heb.

Raymond Brettschneider

Over de schrijver:

Naam: Raymond Brettschneider

(klik op de naam voor meer van deze schrijver)

Wie ben ik: Wandmaker, male witch, Potterhead en webmaster/schrijver bij Eik-en-Blad


Website(s): magicmischief.nl & cailleaghscandles.nl

Lieve lezer, de schrijvers en illustratoren van Eik-en-Blad maken alles vanuit hun eigen passie en als vrijwilligers. En er is niets zo motiverend voor een vrijwilliger als een blijk van waardering in de vorm van een reactie. Dit kan onderaan dit artikel in het reactieformulier. Om spam te voorkomen moet je eerste reactie op de site eerst éénmaal door een beheerder worden goedgekeurd.
Geen tijd om een hele reactie te schrijven? Je kan ook kiezen om (anoniem) een aantal sterren achter te laten door te kiezen hoeveel sterren je als waardering wenst achter te laten. Ook dat wordt zeer gewaardeerd!